Predelave

AC Schnitzer Z4 C30


So BMW-ji, ki se takoj zasidrajo v srca in so BMW-ji (predvsem zadnji modeli), ki potrebujejo svoj ?as, da si pridobijo naklonjenost oboževalcev. Z4-ka je lep čo- moderen roadster, z mešanico valovito-ostrih linij. BMW Z4 je pred kratkim doživel evropsko in slovensko prodajno premiero. Schnitzerjevo predelavo BMW-ja Z4, pa so predstavili letos na salonu v Ženevi. Ali so pri Schnitzerju dodali ali odvzeli BMW-jevo karizmo bi težko sodili, ker je avto mojstrovina v vseh pogledih. ?e vam pri Avto Aktivu zaradi ?akalne dobe ne bodo mogli č pri nakupu v tem letu, poizkusite pri Schnitzerju, morda vam uspe.


?e berete ?lanke o predelanih vozilih lahko opazite, da se posegi pri predelavah ponavljajo. Ve? ali manj enake besede, vendar obrnjene naokrog. Tako je tudi pri tem ?lanku, slog podoben ostalim ?lankom. Velika čna predelanih vozil pri pravih mojstrih, pa je vredna ogleda, tekst pa je tako samo za dodatek.

Na prodajno tržiš?e je serijska Z4-ka zapeljala s ponudbo dveh šestvaljnikov. Eden s prostornino 2.5 litra, drugi, pa s prostornino 3 litrov. Pri predelavi motorja so sodelovali strokovnjaki iz BMW Motorsport Team Schnitzer. Očli so se za predelavo samo trilitrskega motorja. Pri čci z 2.5 litra delovne prostornine vam ostane samo predelava izpušnega sistema. Zato pazite pri nakupu vozila in iziri motorja. Serijski 3 litrski šestvaljnik odda na glavni gredi 231 konjski č. Schnitzerjeva predelava, pa iz motorja iztisne 295 konjskih č. Nči prirastek č prispeva kompresorski polnilnik, ki se vrti s 38.000 vrtljaji na minuto in pri tem proizvede 0.35 bara nadtlaka pri 6500 vrt/min motorja. Navor motorja se tako č za 80 Nm. Zaradi dobrega izkoristka polnilnika, ni potreben dodaten hladilnik polnilnega zraka. Ljubitelji zvoka turbin, oziroma kompresorjev, bodo prišli na svoj čn v najvišjih vrtljajih. V ču ´normalnih´ vrtljajev pa kompresor gnan preko zobatega jermena deluje mirno in tiho. Predelave je bil deležen tudi menjalnik in hodi prestavne čce, ki so sedaj krajši. Ta podatek razveseli vse tiste, ki poznate ´uporabnost´ BMW-jevih prestavnih čce.

Pri takšnem čnju č, pravi predelovalci poskrbijo tudi za izboljšanje zavor. Očli so se za zamenjavo samo sprednjih diskov. Tako sta vgrajena prisilno hlajena diska, premera 334 milimetrov in debeline 32 mm. Na disk sta predvidena dva cilindra s premerom bata 42 mm, funkcija delovanja sistema ABS pa ostaja enaka.

Brez takšnih ali čih platiš? iz lahke litine pri predelavah prav tako ne gre. Koncept vzmetenja in platiš?, ponuja čelna platiš?a TYP II in TYP III, spredaj-dimenzij 8.5x19´´ ET 43 s pnevmatikama 235/35 R 19. Na zadnji osi, pa kraljujejo platiš?a 9.0Jx19 ET 37 s pnevmatikami 265/30 R19. Pčne so pnevmatike proizvajalca Continental ali Michelin.

Pri estetski olepšavi karoserije in namestitvi čo-estetskih dodatkov, je tako kot vedno uporabljena najnovejša tehnologija. Upoštevani so tudi zadnji standardi s ča tehnike, varnosti, zakonodaje itd. Na sprednji branik so dodali eleganten dodatek, ki poskrbi zraven dobrega izgleda, še za nekaj ve? pritisne sile karoserije na sprednji kolesi. Stranski dodatki oziroma pragovi, ustvarijo ?isto linijo, ki povezuje sprednji in zadnji odbija?. Še nekaj manjših estetskih dodatkov popestri že tako zanimiv izgled vozila. V notranjosti mora čvati karbon in dodatki aluminija, brez tega tudi ve? ne gre.


Jure MAJC


Galerija: