Reportaže

Ford za sladokusce

Od 28. do 31. maja je Fordova karavana gostovala v Mariboru. Mi smo se ji je pridružili, saj za ni? na svetu nismo hoteli zamuditi gurmanskih užitkov s Fordovimi športniki. Predstavitev vozil je potekala v okviru 100 letnice Fordovega obstoja, testne vožnje pa so potekale s trenutnim športnim vrhom Fordove ponudbe: streetka 1.6, ford focus ST170 in ford mondeo ST220.

StreetKa

Ka je tisto malo ?udo, ki je prvo veljalo za mali mestni čk. Po dolgih letih je prišel še streetka, ki je roadsterska čca mestnega ka-ja. Mikro dvosed je ultra čan in razveseli se ga vsaka ženska. Poganja ga 1.6 litrski motor s 95 konji, kar je ?isto dovolj za čo vožnjo po mestu. Kljub majhnosti pa premore relativno velik prtljažnik, kar bodo dame ve? kot vesele. Pohvalno je tudi enostavno zapiranje ali odpiranje strehe. Klik, klik pa je že zgoraj brez. Ja, tako to gre.

Focus ST170

ST je na zunaj prepoznaven le po 17 čih kolesih in diskretnim spojlerjem nad zadnjim steklom. V notranjosti pa bo oko padlo na vrhunska Recaro športna sedeža v usnju, ki sta na voljo za člo, desno pri volanu pa se še skrivata merilnika za pritisk in temperaturo olja. To č o ?istokrvni športnosti. Zavrtimo klju? in brum. Do 4500 vrtljajev avto vozimo kot ?isto čjnega focusa z recimo 1.6 motorjem. Ni? pretirano živahen, ni? pretirano glasen. ?udimo se le trdi in že skoraj dirkaški sklopki. Nad 4500 se zbudi zver, tuljenje in paranje čv in tako vse do 7000 vrtljajev, pri katerih vprežemo še zadnjega 173-ega č. Veselo menjavam pri 6500 vrtljajih in pripodim se do 216 km/h. Pospešek od 0-do 100 km/h je 8,2 sekunde. Podvozje je vrhunsko in kar č po ovinkih. Mč bi bilo potrebno še čti za G-obleko. Še čn stisk po zavori (kje je G-obleka?)! ST se dobesedno zagrize v asfalt. Obilo navdušenja. Kaj bi še želeli ve?? Mč RS-a. Žal, samo preko vez.

Mondeo ST220

ST je na zunaj prepoznaven po 18 čih kolesih, prednji in zadnji spojlerji hitro kažejo na čost, piko na i pa dopolnjujeta dve izpušni cevi. ?e je zunaj čn, je noter precej čo limuzinski, premore pa vso opremo na tem svetu. Tudi sklopka je že na prvi pritisk mehka in udobna. Podvozje je mehkejše in bolj kompromisno kot pri manjšem focusu. Športna limuzina torej. Kaj zmore 3 litrski 6-valjnik? 226 konjev pri 6250 vrt./min. pospešijo mondea od 0 do 100 km/h v 7.4 sekunde. Kča hitrost se ustavi pri 243 km/h. Popoln avto za če ljudi.

Karavana še gostuje po slovenskih mestih. ?e boste imeli možnost, pa le preizkusite Fordove posladke.

Tekst in foto: Matej K.

Galerija: