Novice

Odpadki kot umetniški in ustvarjalni izziv

Gospodarski Vestnik je v sodelovanju s podjetjema Johnson Controlls in Prevent iz Slovenj Gradca, ter regionalnim centrom za varstvo okolja prvi? organiziral razpis ?Odpadki kot umetniški in ustvarjalni izziv?.

K sodelovanju so povabili razne umetnike in ustvarjalce, ki naj bi podali ?im bolj zanimivo in koristno uporabo ostankov iz proizvodnje, s katero bi le te bolje izrabili in hkrati zmanjšali čno namenjeno odlaganju na deponijo oziroma sežiganju. Z nadaljnjo uporabo ostankov iz proizvodnje, ki jih letno v obeh podjetjih nanese kar okoli 15,000 ton, naj bi manj obremenjevali okolje, odprli nova delovna mesta, ter zmanjšali stroške, ali z njimi celo zaslužili.

Na razpis se je prijavilo 82 avtorjev s 195 idejami, ki so iz ostankov blaga za izdelavo avtomobilskih prevlek in vzglavnikov predvidele razne izdelke: od igra?, poslovnih daril, pohištva, izolacijskih materialov, prevlek za stole, do torbic in ?evljev.

Trije najboljši predlogi so prejeli tudi nagrade. Prvo nagrado je prejel Silvester Bader iz Maribora. Predlagal je, da se ostanko blaga koristijo kot toplotna in ča izolacija. Drugo nagrado je osvojil Zoran Ogrinc iz Slovenj Gradca, ki je v ostankih videl univerzalne gradbene elemente za hitro gradnjo čih objektov. Tretja nagrada pa je šla v roke Vilme Ducman iz Ljubljane, ki je nadaljno uporabo ostankov blaga videla v izdelovanju elementov za protihrupne ograje in izolacijskih gradbenih elementov.

Pestrost idej je vodilne obeh podjetij čla, da bodo projekt še nadaljevali in sicer na štirih smereh: iskanju podjetnikov in obrtnikov, ki bi izdelovali uporabne izdelke na osnovi idejnih rešitev iz razpisa; vzpostavitev baze podatkov oziroma idej na spletni strani, kar bi člo vedno nove ideje, hkrati pa privabilo potencialne izdelovalce; dopolnjevanje in izboljševanje idej na osnovi tehnik ustvarjalnega mišljenja; ter nenazadnje povezovanje z vrtci in šolami za zagotavljanje tekstilnih ostankov za igro in čnje. Skratka, čtno se tudi naša podjetja dobro zavedajo okoljskih problemov in so odprta za nove, ustvarjalne predloge.

Alpra