TEST

Opel Corsa 1,2 16V NJOY: gospodi?na s pedigrejem

Z čami ni lahko. Same pravijo, da so popolne in ?e še prihajajo iz ugledne družine, jim je relativno težko karkoli čtati ali zameriti. Mi pa smo se čli preveriti, kako stvari stojijo pri njej.

Zadnja izvedba oplove corse je na trgu že ravno toliko ?asa, da so odpravljene otroške bolezni, trgovci pa so vanjo namestili nekoliko ve? opreme za isto ceno, da še dodatno pospešijo prodajo. In NJOY je ravno to.

Corsa danes oblikovno na zunaj ne ponuja ni? revolucionarnega, pravzaprav izgleda vščo, a zelo malo kupcev bo na prvi pogled čla z izgledom. Lahko bi rekli, da je konzervativno oblikovan mali avtomobil. Notranjost je prav tako oblikovana z enakimi čli, pri ?emer so uporabljeni kvalitetni in trajni materiali. V tem avtomobilskem razredu pa presenetita ča prednja sedeža in usnjen volanski obro?, ki č še tako zahtevnega voznika. In tukaj se je člo naše odkrivanje "notranjih" kvalitet preizkušane če.

Motorizacija testne corse je bil 1,2 litrski štiri valjnik s 16 ventili in 75 č. V praksi se je pokazalo, da čejše čce za mestno ali primestno vožnjo sploh ne potrebujete. Tudi na daljši izlet ali dopust boste lahko šli s tem motorjem. Pozna pa se mu 4 ventilska tehnika, saj je potrebno za čejša pospeševanja motor zavrteti precej v gornje če vrtljajev, kjer ta tehnologija pride do izraza in ima tudi či izkoristek in mo?. Slabost pritiskanja do konca pa je tako kot pri vseh motorjih ? veliko ča poraba motorja. Sicer je poraba ugodna in se glede na režim vožnje giblje v čvih okvirih.

Lega na cesti je zelo dobra in avtomobil nam je tudi takrat, ko smo želeli prednji ali zadnji del avtomobila spraviti iz smeri vožnje, pokazal, kako zelo nevtralen in stabilen je. Trdota vozila pa še ravno pravšnja, da na eni strani ne boste imeli težav pri velikih hitrostih, na drugi strani pa ne boste preve? trpeli na cestah s slabo cestno oblogo.

Poglavje zase je volan, ki si je zaslužil naše navdušenje. O obliki in usnju sem že pisal, enako čo pa je še njegovo upravljanje. Na mestu je volan popolnoma lahkoten, med vožnjo pa ravno prav trd, da lahko udobno vozite in še imate "stik" z dogajanjem na cesti tudi preko volana. Enako pozitivno čni smo bili nad kratkim radijem člnega kroga, kar bo tudi vas navduševalo med vsakodnevnimi mestnimi manevri.

Oprema, ki jo opel ponuja pod oznako NJOY je tretji po vrsti od petih nivojev opreme, ki jo je č kupiti s tem motorjem. Cenovno je dobrih dvesto čkov dražji od najcenejšega in
približno toliko cenejši od najdražjega paketa. Oprema in barve čjo predvsem mlade, saj je poleg živih in usklajenih barvnih kombinacij v opremi že omenjen čn usnjen volan s tipkami za upravljanje radijskega sprejemnika in kvaliteten radijski sprejemnik s predvajalnikom zgoš?enk. K tej opremi je smiseln še dokup "Funkcionalnega paketa" v okviru katerega boste dobili še ABS sistem in klimatsko napravo. Potem vam bo ta ča dajala čo varnost in vas poleti razvajala. Za tako opremljeno boste odšteli malenkost ve? kot deset evropskih čkov.


Preizkušena ča prihaja iz če avtomobilske družine na svetu. In od tod tudi pedigre, ki ga ne pokaže prvi trenutek, na zunaj z izgledom, le z imenom in priimkom. A nekoliko daljše druženje z njo vas bo člo o vseh njenih (družinskih) kvalitetah, ne osnovi katerih se boste enostavno zaljubili in ta ljubezen bo trajala. Verjemite.

Tekst in slike: FK

Galerija: