Tehnika - novosti

Novi Oplovi motorji

Novi, izjemno čnkoviti Oplovi motorji z do 23 odstotkov manjšo porabo

? Inovativna zasnova TWINPORT je na voljo z 1,0-, 1,4- in 1,6-litrskimi bencinskimi motorji
? 2.2 DIRECT ECOTEC je prvi Oplov bencinski motor z direktnim vbrizgavanjem
? Nov 1,3-litrski turbodizelski motor s skupnim vodom in tehnologijo Multi-Injection


Kot del strategije za izboljšanje čnkovitosti pri porabi goriva celotne palete svojih modelov, je Opel predstavil skupino na novo razvitih bencinskih in dizelskih motorjev ECOTEC. Vsi motorji delujejo z najsodobnejšo tehnologijo, izpolnjujejo zahteve emisijskega standarda Euro 4 in imajo visoko čo mo? ter nizko porabo goriva. S prenovljeno Corso bo Opel letos poleti predstavil dva nova bencinska motorja z inovativno tehnologijo TWINPORT ter delovno prostornino 1,0 (44 kW/60 KM) in 1,4 litra (66 kW/90 KM). V primerjavi s trenutnimi modeli prihranita nova motorja glede na izbrani menjalnik do 23 odstotkov goriva. Z novo Corso prihaja tudi nov motor 1.3 CDTI ECOTEC (51 kW/70 KM). Najmanjši štirivaljni turbodizelski motor s skupnim vodom na svetu porabi le 4,5 litra dizelskega goriva na 100 kilometrov, za kar ima če zasluge inovativni sistem Multi-Injection. Prihranek goriva bo z motorjema 1.3 CDTI ECOTEC in 1.0 TWINPORT ECOTEC letos poleti na voljo tudi v prenovljeni Agili. Po prvi predstavitvi s Signumom bo Oplov prvi bencinski motor z direktnim vbrizgavanjem, zmogljivi 2.2 DIRECT ECOTEC (114 kW/155 KM), na voljo tudi z novo Vectro karavan. Kljub či č in navoru znaša prihranek goriva v primerjavi z čjnim 2,2 litrskim motorjem s polnilnim zbiralnikom približno šest odstotkov.

Rita Forst, predsednica upravnega odbora in vodja razvoja v oddelku Opel Powertrain, pravi: ?Naši novi motorji so med najboljšimi v svojih razredih. Tako z bencinskimi kot tudi z dizelskimi motorji smo sklenili č čo čnkovitost pri porabi goriva, tako da imajo čo korist od naprednih tehnologij prav uporabniki naših vozil.?
TWINPORT: nova formula za prihranek goriva pri motorjih s prostornino do 1,6 litra

Opel je v prizadevanju za zmanjšanje porabe goriva pri bencinskih motorjih ubral dve strategiji glede na delovno prostornino. Za bencinske motorje s prostornino do 1,6 litra so Oplovi inženirji razvili inovativno zasnovo TWINPORT. Prvi predstavitvi motorja 1.6 TWINPORT ECOTEC (76 kW/103 KM) v Astri v nekaterih evropskih državah bosta sledila dva nova motorja TWINPORT z delovno prostornino 1,0 in 1,4 litra. Motor 1.0 TWINPORT ECOTEC je zasnovan na preverjenem 1,0-litrskem trivaljnem motorju in bo na voljo v Corsi in Agili, 1.4 TWINPORT ECOTEC za Corso pa je povsem na novo zasnovan na osnovi 1,2-litrskega štirivaljnega motorja. Pča poraba novih motorjev je izjemno nizka. 1.0 ECOTEC TWINPORT (44 kW/60 KM) v Corsi potrebuje le 5,3 litra goriva na 100 km. To je 0,2 litra ali približno tri odstotke manj kot pri predhodniku. Motor 1.4 ECOTEC TWINPORT (66kW/90 KM) potrebuje za 100 km le 5,9 litrov goriva, kar v primerjavi z enako čim predhodnikom s petstopenjskim menjalnikom pomeni prihranek 0,9 litra oziroma skoraj 13 odstotkov. ?e je novi motor 1.4 TWINPORT opremljen z avtomatiziranim čim menjalnikom Easytronic, znaša prihranek goriva 1,7 litra na 100 km, kar pomeni za 23 odstotkov manjšo porabo kot v Corsi s prejšnjim 1,4-litrskim motorjem in štiristopenjskim avtomatskim menjalnikom. Od tega poletja naprej bosta oba motorja dopolnila paleto motorjev za Corso, motor 1.0 TWINPORT ECOTEC pa bo zamenjal sedanji najšibkejši motor 1.0 ECOTEC v Agili. Agila 1.0 TWINPORT porabi le 5,8 litra na 100 km, kar je tri odstotke manj kot trenutni model z čjnim 1,0-litrskim motorjem ECOTEC.

Tehnologija TWINPORT je zasnovana na standardni tehnologiji štirivaljnih motorjev ECOTEC in zmanjšuje osnovno pomanjkljivost bencinskih motorjev ? izgube zaradi neustreznega polnjenja. Prihranek je dosežen z variabilnim polnilnim zbiralnikom v kombinaciji z visoko stopnjo recirkulacije izpušnih plinov. Pri delovanju z delno obremenitvijo dobi motor ve? kot 25 dodatnih odstotkov mešanice goriva in zraka iz že zgorelih izpušnih plinov, ki se reciklirajo v mešanico. Prednost tehnologije TWINPORT je zagotovljena z ohranitvijo preverjenega sistema vbrizgavanja goriva s polnilno cevjo in postopka nadzora izpušnih plinov s tristeznim katalizatorjem. Tako niso potrebni visoki stroški zaradi pretirano zapletene tehnologije. S to rešitvijo, ki je cenovno zelo ugodna, je tehnologija Twinport izjemno uporabna v avtomobilih kompaktnega razreda, saj se mo? ne zmanjša kljub manjši porabi goriva. To je zelo pomemben dejavnik za vsakodnevno uporabo, saj so motorji vozil v tem razredu pogosto zelo obremenjeni.

Motor 2.2 DIRECT ECOTEC: premiera prvega Oplovega bencinskega motorja z direktnim vbrizgavanjem

Za manjšo porabo goriva bencinskih motorjev z čo delovno prostornino je Opel uporabil tehnologijo direktnega vbrizgavanja. Prvi Oplov motor s to tehnologijo je 2.2 DIRECT ECOTEC (114 kW/155 KM). Na novo zasnovan motor temelji na motorju 2.2 ECOTEC s polnilnim zbiralnikom. Direktno vbrizgavanje goriva deluje z variabilnim tlakom vbrizgavanja (40 do 120 barov) in variabilnim sistemom polnjenja, ki v skladu z obremenitvijo nadzira dva čna polnilna kanala na valj. Pri delni obremenitvi je poraba goriva majhna zaradi visoke stopnje recirkuliranja izpušnih plinov. Drugi pozitivni čnek tehnologije direktnega vbrizgavanja goriva je višje kompresijsko razmerje (12:1) kot v čjnem motorju 2.2 ECOTEC. Mešanica goriva in zraka se ohladi z notranjim vbrizgom, ki dodatno č čnkovitost. Poraba goriva je za približno šest odstotkov manjša kot pri 2,2-litrskem motorju z zbiralnim polnilnikom, kljub temu pa ima novi motor do deset odstotkov či navor pri nižjih vrtljajih (najve? 220 Nm pri 3800 vrtljajih) in za šest odstotkov čo mo?. Po prvi predstavitvi v Signumu, kjer se je odlikoval s porabo samo 8,1 litra bencina na 100 km, bo 2.2 DIRECT ECOTEC na voljo tudi v novi Vectri karavan.

Ekstremno kompakten dizel: 1,3-litrski motor s skupnim vodom za Agilo in Corso

Poleg tehnologij, ki čjo čvanje z gorivom v majhnih in srednje velikih bencinskih motorjih, Opel predstavlja tudi novo generacijo izjemno čnkovitih dizelskih motorjev. Najmanjši med njimi se uvrš?a med najbolj inventivne: z motorjem 1.3 CDTI ECOTEC (51 kW/70 KM, navor 170 Nm pri 1750 do 2500 vrtljajih) je Opel prvi? uporabil sistem vbrizgavanja Multi-Injection. V sistemu Multi-Injection se gorivo vbrizgava skozi šobe s petimi luknjicami magnetnega ventila. Odzivni ?as pri vbrizgu s tlakom 1400 barov je minimalen in č ekstremno čo doziranje pri vbrizgu goriva v valj z najve? petimi čimi vbrizgi na delovni takt. Tako ni dosežena le izjemno ča poraba goriva, zmanjša se tudi čna emisij izpušnih plinov (Euro 4), delovanje motorja pa je enakomernejše in tišje. Pilotski vbrizg pri ogrevanju skrbi, da je čsih tako težek hladen zagon motorja le še neprijeten spomin. Motor 1.3 CDTI ECOTEC je z merami 460 x 500 x 650 milimetrov (dolžina x širina x višina) najmanjši štirivaljni dizelski motor s skupnim vodom na svetu. Na voljo bo jeseni 2003 kot del ponudbe motorjev za Corso in minikombi Agilo, ki bo prvi avto v tem razredu z dizelskim motorjem. Poraba goriva v Corsi znaša le 4,5 litra (Agila 5,2 litra) na 100 km.

Motor 1.7 CDTI ECOTEC

V Merivi in od letošnje jeseni tudi v novi Corsi bo na voljo novi motor 1.7 CDTI ECOTEC s 74 kW (100 KM). Turbodizelski motor s skupnim vodom in tlakom vbrizgavanja 1800 barov izpolnjuje vse zahteve standarda Euro 4, opremljen pa je s turbinskim polnilnikom z variabilno geometrijo turbine. Razvije najvišji navor 240 Nm, poraba goriva pa v Corsi znaša le 4,8 litra (Meriva 5,3 litra) na 100 km.

Press

Galerija: