Predstavitve

BMW serija 6 nadaljuje tradicijo velikih coupejev

Ime se spogleduje z legendarnimi ?šesticami? iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Skladno z imenom bo tudi breme tradicije, ki ga bo moral prenašati novi ?lan BMW-jeve družine. Predstavljal naj bi namre? udobje, prestiž, športnost in tehnološko naprednost, kot č tako velikim coupejem. Uradno premiero bo serija 6 doživela septembra na avtomobilskem salonu v Frankfurtu.

OBLIKA
Nizka (1373 mm), dolga (4820 mm) in široka (1855 mm) oblika z čmi linijami naj bi hkrati delovala čo, prestižno in čo športno. Nizka kabina je postavljena precej zadaj, za dolgim motornim pokrovom. Aktualne BMW-jeve oblikovne poteze so dobro vidne na prednjih in zadnjih čh, ter pokrovu prtljažnika. Skupnih potez s še vedno vpadljivo serijo 8 ni videti. Šestica se ne naslanja na korenine ki so jih razvejali prejšnji BMW.ji.

V notranjosti 2+2 sedežnega coupeja se nadaljujejo za današnje BMW-je če poteze. Oblika ki se zgleduje po preprostosti pohištvenega designa je sedaj že precej dale? od nekdanjih zasukanih kokpitov z gumbki kot na zapletenih Hi-Fi napravah. Kakor pri serijah 5 in 7 se čna pomembnih funkcij nahaja na volanskem č ali v njegovi neposredni bližini. Namestitev čunkcijskega gumbka za upravljanje (i-Drive) je nameš?ena tako, da lahko komfortne funkcije zlahka upravlja tudi sovoznik. Prostornost naj bi glede na bogate zunanje dimenzije ne bila vprašljiva ? niti na zadnjih sedežih! Podatek o prostornini prtljažnika je precej ?nesramno? definiran: dve torbi za golf in dodaten čk bodo našli v njem dovolj prostora!? Kaj pa torbe za tenis?

MEHANIKA

Za če vozne lastnosti novinca bo sprva poskrbel 4,4 litrski V8 motor s tehnologijo VALVETRONIC, ki zmore 245kW (333KM) in kar 450 Nm čega navora pri 3600 vrtljajih. Po zaslugi lahke gradnje (velika mera aluminija ali kombinacije aluminij ? jeklo) ta motor požene coupeja do 100 km/h v 5,6 sekunde in zmore brez težav drveti z elektronsko omejenimi 250 kilometri na uro! Kupcem bodo na voljo kar trije 6 stopenjski menjalniki: či, avtomatski (Steptronic) in či (SMG). Omenili smo lahko gradnjo. S čo zmanjšanja teže prednjega dela (GRAV), aluminijastih delov podvozja, prtljažnega pokrova iz umetne mase, pokrova motorja in vrat iz aluminija ter čih sten iz termoplasta, so dosegli optimalno porazdelitev teže (50:50) med obe osi. A ne le dinamika v ovinkih zaradi optimalnega težiš?a, pa? pa tudi same zmogljivosti in tudi čost (poraba goriva) so po zaslugi lažjega vozila precej pridobili.

ELEKTRONIKA
Novi coupe je opremljen s sistemom za uravnavanje dinamike vožnje (FDC), ki č spontane odzive na ukaz stopalke plina, vpliva na trdoto volana in pri avtomatskem ali SMG menjalniku dovoli pospeševanje v višje vrtljaje in č hitrejše prestavljanje. Seveda so tudi v ?šestici? vozniku v pomo? inteligentni sistemi DSC (Dynamische Stabilitäts Control), DTC (Dynamic Traction Control) in po želji še Dynamic Drive (izravnava nagibanje vozila v ovinkih) ter edinstveni aktivni volan ( s spremenljivim prenosom!).

OPREMA
Pri BMW-ju trdijo, da je oprema v povezavi s prostornostjo brez konkurence v tem razredu. Med serijsko opremo poleg čega audio sistema in avtomatske klimatske naprave sodijo pnevmatike, ki čjo vožnjo tudi po defektu. Za člo pa si lahko omislite tudi aktivne č, ki se ?čjo v ovinek?, aktivni tempomat, čo stekleno panoramsko streho ali celo ?head-up display? (omenjen pri predstavitvi serije 5).

O?itno je tudi najnovejši BMW namenjen užitkom v vožnji in s tem je tudi vreden naslednik preteklih velikih coupejev. O napredni tehnologiji, čih zmogljivostih in vrhunski opremi ne dvomimo. Tudi cena, ki se bo vrtela nekje blizu ?sedmice?, se zdi čkovana. Oblika je pa? že od nekdaj stvar okusa?


Alpra

Galerija: