Novice

Na Japonsko prvi? izvozili Toyote izdelane v Angliji

Okoli 350 toyotinih vozil Avensis, izdelanih v tovarni v Burnaston-u v Veliki Britaniji, so 20. julija iz pristaniš?a Southampton ?pospremili? na Japonsko. Gre za prvo pošiljko v Evropi izdelanih toyotinih vozil, namenjenih japonskemu tržiš?u. Avensis, ki je evropskim kupcem na voljo že od letošnjega marca, bodo na Japonskem čli prodajati to jesen.

Dr. Shuhei Toyoda, predsednik evropskega združenja Toyota Motor Europe, je prvo ?evropsko? pošiljko vozil pospremil z besedami: ?Vozila Avensis, ki so jih v celoti zasnovali in izdelali v Evropi, kažejo na veliko mero zaupanja evropski proizvodnji, morala pa se bodo dokazati tudi na zelo zahtevnem japonskem trgu, kjer je kvaliteta na prvem mestu.?

Toyotini tovarni v Veliki Britaniji Burnastone in Deeside sta prva proizvodna obrata japonskega proizvajalca avtomobilov v Evropi. V desetih letih in pol so izdelali ve? kot 1.300.000 vozil in 1.100.000 motorjev. Januarja letos pa so v Burnastonu čli s proizvodnjo novega avensisa poleg že čne proizvodnje corolle. Toyotina podjetja v Veliki Britaniji že zdaj zaposlujejo 4600 ljudi, z uvedbo tretje izmene v tovarnah leta 2004 pa bodo odprli še 1000 delovnih mest. Po njihovih čkovanjih naj bi se tako letna proizvodnja vozil iz dosedanjih 220.000 čla na 270.000 enot.

Cilj Toyote v letu 2003 je 790.000 prodanih vozil v Evropi. V prvem polletju je podjetje prodalo rekordnih 6 % vozil ve? kot v enakem obdobju lani. Toyotin delež na evropskem trgu je v prvem polletju s 4,5 % zrasel na 4,7 %.

Že prvo generacijo avensisa, ki so jo na evropskemu avtomobilskemu trgu prvi? predstavili leta 1997, so v celoti zasnovali in prilagodili evropskemu kupcu in njegovim zahtevam. Nova generacija, ki so jo čli izdelovati letos, pa je še bolj po volji estetskemu okusu Evropejcev. Na voljo je v treh čcah: Sedan (4 vrata), Liftback (5 vrat) in Wagon (karavan).


Po besedilu Toyota Adria povzel Alpra

Galerija: