Tehnika - novosti

Bosch: 25 let ABS

Eden najpomembnejših elementov aktivne varnosti sodobnega motornega vozila je dopolnil 25 let. S sistemom za čvanje blokiranja koles pri zaviranju (ABS) so namre? leta 1978 čli opremljati mercedes serije S, nekaj za tem pa še BMW serije 7.

Od ideje do izvedbe?

Ljudje so iskali rešitev čvanja zdrsa oz. blokiranja zaviranih koles, tako pri avtomobilih, kakor tudi vlakih in letalih, že od čtka 20. stoletja. Tako je leta 1936 Bosch prijavil patent sistema za čvanje blokiranja koles motornega vozila. Vsem čtnim sistemom je bilo skupno to, da so bili preve? komplicirani in nagnjeni k okvaram, za povrh vsega pa je bil odzivni ?as teh sistemom bistveno predolg.
S pojavom digitalne tehnologije je v sedemdesetih letih preteklega stoletja čo nastopil ?as za vpeljavo sistema za čvanje blokiranja koles tudi v serijske avtomobile.

Boscheva podružnica Teldix je že daljnega leta 1964 čla projekt izdelave sistema za čvanje blokiranja koles. Prvi sistem, ki je nosil oznako ABS 1 je bil razvit že v čtku sedemdesetih, čl pa je skrajšanje zavorne poti in izboljšanje vodljivost vozila med zaviranjem. Sistem je vseboval okrog 1000 čih analognih komponent ter raznih stikal in zaradi svoje nezanesljivosti ni bil primeren za serijsko proizvodnjo.

Po 14 letih razvoja in potem, ko je razvoj sodobne tehnologije čl zmanjšanje števila komponent na okrog 140, je nastopil ?as, da se prvi serijski ABS z oznako ABS 2 če vgrajevati v mercedes serije S. Še istega leta so z njim opremljali tudi BMW serije 7.

Kako deluje?

Vsako izmed koles vozila je opremljeno s tipalom za merjenje hitrosti. Signale obdeluje krmilna enota (čnalnik), ki v primeru zaznavanja blokiranja enega ali ve? koles z odpiranjem elektromagnetnih ventilov zmanjšuje tlak zavorne čne in s tem zmanjšuje zavorno silo na čno kolo. V primeru, ko zazna, da se kolo ponovno vrti če zapirati ventil, s ?emer se zavorna sila ponovno čje.
Vse skupaj poteka v čih sekunde, proces pa se čo ponavlja tako dolgo, dokler voznik pritiska na zavorni pedal.

Razvoj in dodatne funkcije

Bosch je v zadnjih letih stalno izpopolnjeval sisteme. Ob tem je šlo predvsem za izboljšave v smislu zmanjševanja velikosti, če odzivnosti ter s tem povezanega zmanjševanja zavorne poti. S vpeljavo sistema ABS 5 (leta 1993) so se čle dvigati tudi prodajne številke, saj je v tem letu delež vgrajenih sistemov ABS že zrastel na skoraj 30% leta 1993 proizvedenih vozil. Danes, ko vgrajujejo osmo generacijo sistema ABS ta delež znaša že skoraj 70%. Slednji sistem je bil predstavljen pred dvema letom. Zasnovan je v obliki modularne gradnje in tako č če stopnje zahtevnosti oziroma čtve dodatnih naprav kot npr. ESP (elektronski sistem za nadzor stabilnosti vozila ? prvi? predstavljen že leta 1995) in TCS (sistem za čvanje zdrsa pogonskih koles).

Kronološki pregled razvoja ABS

1936: Bosch prijavi patent sistema za čvanje blokiranja koles motornega vozila

1970: ABS 1 je deluje v praksi, a zaradi nezanesljivosti še ni primeren za serijsko vgradnjo

1978: ABS 2 prvi? vgradijo v serijsko vozilo mercedes benz S in BMW 750

1981: dobavljen 100.000 sistem ABS

1985: s sistemom ABS se prvi? opremljajo tudi ameriška vozila

1986: 1.000.000 sistemov ABS

1987: prvi sistemi za čvanje zdrs pogonskih koles (TCS)

1989: pri sistemu ABS 2E je elektronska kontrolna enota ččna neposredno na či sistem

1992: 10.000.000 ABS

1993: vpeljava sistema pete generacije ABS 5.0

1999: 50.000.000 ABS

2001: sistem ABS 8

2003: 25 let ABSPo Bosch-presse povzel Martin V.
Galerija: