TEST

Opel signum 2.2 DTI - poslovni razred

"O, glej vectro!" bi rekli nepoznavalci. Ne, ni vectra, to je Oplov poslovni razred, ki se imenuje Signum. Študija signum, je bila že dolgo ?asa znana in prava Oplova zvezda na avtomobilskih salonih. Dimenzijsko je nekje med vectro in čo, že rahlo ostarelo omego in nudi vse, kar potrebujejo poslovneži za službena potovanja in prevoz poslovnih partnerjev.

Signum ni ča limuzina višjega srednjega razreda s čim zadkom, zato ga lahko uvrstimo v svoj razred nekje vzporedno z renaultovim vel-satisom, ?e odštejemo bolj radikalno oblikovanje slednjega. Velik opel je oblikovan zelo skladno in čsno. Za tiste, ki čjo preve? izstopati in hkrati imeti sodoben avtomobil.

Signuma zaznamujejo velika vrata, kar č lahko vstopanje in izstopanje. Streha se ravno podaljšuje v zadek, tako da imamo čtek, da gledamo velik karavan. Ampak v notranjosti ni ni? karavanskega. Na čn tako oblikovane strehe in dobrih 280 cm medosne razdalje imata potnika na zadnjih sedežih ogromno prostora za glavo in noge.

Voziti se zadaj je slajše kot spredaj. Udobje in ugodje. Sedeži z nastavljivim naslonjalom se tudi zadaj lahko premikajo vzdolžno, imajo dobro čo oprijemljivost in so oblikovno povsem enaki prednjim. Za tretjega potnika v zadnji vrsti pa? ni prostora, ?eprav (čo) lahko sedi na zasilnem sediš?u v sredini (kjer je tudi čovni pas). Pri prostornosti se zgodba še ne č. Ravno dno v prtljažniku se enostavno podaljša v notranjost kabine s podiranjem zadnjih sedežev. Na mestu je tudi odprtina za č. Vsestransko uporabno.

V testnem signumu je bilo za naš okus preve? plastike. Gre za osnovni model, kjer monotono plastiko čje temna letvica na vratih in nad sovozniškim predalom. Prestižnih materialov v osnovnem modelu pa? ni, zato so tudi sedeži čni v blago. V usnje sta odeta le volanski obro? in prestavna čca. Volan je dobro nastavljiv, na pravem mestu pa je tudi prestavna čca. Vse skupaj zaokroži zelo dobro in vsestransko nastavljivi prednji sedeži s podporo za komolec. Položaj za volanom ?ista petka. Navdušeni smo bili tudi nad osrednjo konzolo, v kateri se bohoti velik LCD zaslon s prikazom delovanja avtomobila, klimatske naprave in radia. Svetla barva na osrednji konzoli in na stropu poživi sicer monotono notranjost. V stropu so tudi integrirani številni či za drobnarije kar spominja na letalski prvi razred.

Za ugodje spredaj in zadaj služi dobra dvosmerna klimatska naprava ter vrhunski VDO radio s CD predvajalnikom, ki ga v celoti lahko nadziramo tudi s čo tipk na volanu. Multipleksiranje zmanjšuje število stikal in če napeljave, prinese pa druge ?slabosti?, ki si jih bomo morali vozniki privaditi. Pri vklopitvi smerokaza čca ne ne ostane v presta vljenem položaju in ne č čega klika. Malce nerodno za prvi? je tudi opravljanje potovalnega čnalnika. Vse tipke so na preve? masivni ter precej neugledni obvolanski čci za brisalce in integrirano tipko za ?potrjevanje? smo iskali dobro uro. Sedaj obvladamo, lahko bi pa tudi prebrali navodila?

Že po nekaj kilometrih smo videli, da je udobje na vrhuncu. Notranjost je čo izolirana, tako da imamo od 2.2 litrskega dizelskega 4-valjnika le pridušeno grgranje. Na avtocesti so piš vetra potisnili v zgodovino, ostane nam samo glasba. Obvezno je kontroliranje merilnika hitrosti, da ne bomo strašno prehitri.
Zaradi dizelskih lastnosti avtomobil daje vtis športnika, ?eprav na papirju doseže številko 100 km/h v 11,2 sekundah. 125 konjski motor z 280 Nm navora je zelo prožen, zato prehitevanje za dobro tono in pol težkega avtomobila ne predstavlja naporov. Lega v zavojih je dobra, avtomobil se kljub višini ne nagiba. Grenak okus so pustile le pnevmatike na 16 čih platiš?ih, ki so se ?zvijale?. Menjava za 17 palcev je skoraj obvezna. Za čo varnost prav tako skrbijo sistemi ABS in ESP.
Tudi v mestu se signum dobro znajde. Sistem za zaznavanje bližine objektov, deluje dobro in či signali prihajajo iz tiste smeri, kjer smo preblizu. Odsvetujemo pa parkiranje na ozkih prostorih, saj na čn velikih vrat, potrebujemo za izstopanje nekaj ve? prostora.
Poraba se je na testu gibala v ču od 5,2 l/100km pri čvalni vožnji do 11,8 l/100km pri zelo či vožnji v hrib. K temu še velja pripisati, da so servisni intervali na 50.000 km.

Signum je bogat v vseh pogledih. Za dobro vidljivost so skrbeli še ksenonski žarometi in pranje le-teh, v notranjosti pa za varnost množica čih blazin. Pohvalni so tudi opozorilniki za neprivezanost (tudi na sovozniškem sedežu). Možno je dokupiti tudi osrednjo konzolo, ki jo namestimo na zadnje osrednje sediš?e, da DVD predvajalnika in ostale elektronske zabave sploh ne omenjamo.

Signum 2.2 DTI se če pri šestih milijonih in pol, kar je že nesramno nizka cena za takšen razred. Še en razlog ve?, da ga bližje spoznate pri Avtohiši Kolmani? in Co.

Pod signum se podpišem.


Foto: Filip K. in Matej K.

Galerija: