Tehnika - novosti

Nove generacije filtrov za trdne delce

Opel (GM), BMW in mercedes vpeljujejo nove filtre za trdne delce, ki ne potrebujejo vzdrževanja oz. dodajanja aditivov.

Opel bo tako na čm avtomobilskem salonu v Frankfurtu predstavil filter za trdne delce (DPF ?Diesel Particulate Filter), ki ne zahteva vzdrževalnih del, prav tako pa za svoje delovanje ne potrebuje nobenih aditivov. On tem (po čvanjih oplovih inženirjev naj ne bi prihajalo do zmanjševanja zmogljivosti in čvanja porabe ter s tem povezanih emisij ogljikovega dioksida.Sistem za naknadno obdelavo izpušnih plinov dizelskega motorja je sestavljen iz pred-katalizatorja, nameš?enega tik ob motorju, oksidacijskega katalizatorja ter filtra za trdne delce. S tem sistemom bodo pri oplu in vauxhallu z čtkom prihodnjega leta čli opremljati nove 1,9 litrske turbo dizelske motorje s tehnologijo skupnega voda v vectrah in signumih. S tem sistemom bodo ti motorji dosegali EURO 4 norme.
Novi filter za delce je zgrajen iz čega monolita. Skozi monolit so speljani mikroskopski kanali skozi katere čjo izpušni plini. Tok plinov je speljan tako, da izpušni plini na eni strani vstopajo v kanal (ki na drugi strani nima izhoda) in potem prestopajo skozi stene kanalov (pomeni skozi monolitno jedro) v drugi kanal in nato na drugi strani izstopajo iz filtra. Ob tem prehajanju stene se na stenah nabirajo trdni delci. Da se filter na zamaši je potrebno saje oz. trdne delce redno odstraniti z zgorevanjem. Do tukaj lahko zapišemo, da je postopek filtriranja in odstranjevanja filtriranih delcev povsem enak kot pri že znanih filtrih koncerna PSA.
Za razliko od slednjih, ki za zgorevanje delcev uporabljajo posebne aditive (za njih so potrebne dodatne posode, kakor tudi redno dolivanje na servisih!) so GM inženirji s posebno katalitsko aktivno kovinsko prevleko obdelali monolitno jedro, za dvig temepratur izpušnih plinov, ki čjo vžig trdnih delcev pa poskrbijo tako, da za trenutek dodajo čo čno goriva. Podoben sistem je poznan tudi iz procesa obdelave izpušnih plinov pri bencinskih motorjih, ki delujejo na zelo revni zmesi (neposredni vbrizg in ?lean burn? motorji).
Ta čn delovanja je zaradi izrednih zahtev po možnosti dovajanja čih čn goriva v vseh obratovalnih režimih možen le z zadnjimi generacijami sistemov za dovod goriva preko skupnega voda.
Sistem DPF ima tudi to prednost, da regeneracija oz. zgorevanje delcev poteka v intervalih, ki so odvisni od čna vožnje oz. delovnih pogojev motorja.

Sistem z enakim čnom delovanja bodo v prihodnje vpeljali tudi pri bavarskem BMW-ju.

Martin V.

Mercedes Benz s filtrom za trdne delce in emisijsko normo EU4

Od oktobra 2003 dalje bo Mercedes benz kot prvi proizvajalec ponudil svoje dizelske avtomobile s filtrom za trdne delce, ki bodo izpolnjevali emisijsko normo EU4. Najprej bo na voljo za 4 valjne motorje v razredih C in E. Doslej je prodaja 4 valjnih dizelskih motorjev (200 in 220 CDI) dosegala 85% vseh prodanih dizlov v razredu C in 50% v razredu E. V čtku naslednjega leta pa bodo opremili tudi šest valjne dizelske motorje.

Filter za trdne delce, ki ga je razvil Mercedes Benz deluje brez aditivov in obljubljajo zelo veliko kilometersko zmogljivost filtra. Delovanje je zelo podobno filtrom, kot sta jih predstavila Opel in BMW, njuno delovanje pa je predstavljeno v gornjem delu ?lanka.

V Nčji bo potrebno za filter odšteti 580 ?, bodo pa zaradi tega pri prvi registraciji v Nčji, Veliki Britaniji, Belgiji, Švedski in na Nizozemskem kupci deležni čih olajšav, ki dobo celo v nekaterih državah pomenile popolno povrnitev tega dodatnega stroška.

Pri razvoju filtra si je Mercedes Benz postavil za glavne kriterije postavil servisno dobo, vsakodnevno čost in porabo goriva. Zato je uporaba dodatkov bila za njih nesprejemljiva, ?eprav čje kvaliteto izgorevanja delcev. Ičsno pa se čje čna pepela, ki s ?asom vedno bolj ovira pretok skozi filter, to pa zmanjšuje zmogljivosti motorja in čje porabo oziroma emisijo CO2. Mercedes Benzov filter se obnavlja glede na potrebo tako, da se prilagodi vbrizg goriva, dovod zraka v motor, obvod izpušnih plinov in tlak zraka iz turbokompresorja. Na ta čn se dvigne temperatura izpušnih plinov do te mere, da delci v filtru zgorijo. Testi so pokazali, da je s tem čnom za 75% manj ostankov pepela v filtru, kot ?e bi uporabljali aditiv. Trajnost filtrov bodo še dodatno čla goriva brez žvepla in posebej razvita motorna olja.

Mercedes Benzovi inženirji že od 1980-ih let delajo na zmanjševanju emisij trdnih delcev. Leta 1985 je bil Mercedes Benz prvi avtomobilski proizvajalec, ki je opremil dizelski avtomobil z filtrom za trdne delce. Avtomobili so bili takrat namenjeni za tržiš?e zvezne države California (ZDA).

Filip K.


Galerija: