Zgodovina

Deset let twinga v Sloveniji

Renault twingo se na čni evropskih tržiš? prodaja že deset let. Ob predstavitvi jeseni 1992 v Parizu je predstavljal povsem nekaj novega, svežega...namenjen je bil predvsem mladim. Z njim pa so nameravali zapolniti praznino, ki je nastala za priljubljeno katrco...

Renault twingo - presenetljivo prostoren in vsestranski mali enoprostornik, ki je bil javnosti prvi? prikazan jeseni 1992 na pariškem avtomobilskem salonu, so na skoraj vseh evropskih trgih čli prodajati med čtkom in jesenjo leta 1993. Pomembna izjema je bila Velika Britanija, saj twinga niso nameravali izdelovati tudi z volanom na desni strani. Pravzaprav je twingo na trg prišel v eni sami izvedbi, z omejeno izbiro pastelnih karoserijskih barv in le z možnostjo čla za platneno strešno okno, klimatsko napravo in poseben radio-kasetofon. Namenjen je bil predvsem mladim kupcem, a so tržniki že kmalu ugotovili, da twingo s svojo mladostno hudomušnostjo najbolj č kupce bolj srednjih let in tudi starejše. V dobrih desetih letih so skupno prodali že ve? kot 2,16 milijona primerkov tega kultnega avtomobila, od tega do konca julija letos kar 13.451 v Sloveniji. Ob tem twingova zgodba sploh še ni čna...


Skrivnost twingovega uspeha je edinstven spoj svojske ter izjemno če oblike kompaktne karoserije in neverjetne notranje prostornosti in prilagodljivosti. Pri zunanji dolžini komaj 3,43 metra twingo na vzdolžno či (za 170 mm) in zložljivi zadnji klopi z nastavljivim nagibom naslonov ponuja toliko prostora za noge, kot ga je imel prestižni model Renault 25. Razlog za prostornost twinga sta tudi dolga medosna razdalja (2,34 m) in ča širina (1,63 m) avtomobila.

Twingo je v skoraj 11 letih, odkar so ga kupci lahko prvi? videli v živo ohranil skoraj nespremenjeno zunanjost. Z izjemo drobnih sprememb č in čv, novih barv karoserije in notranjih oblog ter prevlek, ki jih vsako drugo leto čjo v predstavitev ?nove kolekcije?, je bil twingo doslej deležen le navidez komaj opaznih a temeljitih čih izboljšav. Prvotno edini možni 1,2-litrski bencinski motor z čo 55 KM je pred leti zamenjal sodobnejši in čejši z čo 60 KM, ob njem pa je na voljo tudi 1,2 16V z čo čo 75 KM. Rči petstopenjski menjalnik so pred leti dopolnili s ponudbo sistema samodejne sklopke ?easy?, ki ga je v zadnjem ?asu nadomestil bolj dognan robotiziran petstopenjski menjalnik ?quickshift 5?. Med pomembne če novosti, ki jih je twingo dobil v minulih letih, sodi tudi sistem programiranega varovanja, ki so ga dopolnili z najnovejšimi elementi zaš?ite potnikov, med drugim tudi s 4 varnostnimi blazinami. Twingo je tako na nedavnem preskusu Euro NCAP dobil oceno treh zvezdic (že blizu meje z 4 zvezdice), kar je v primerjavi s tekmeci podobne velikosti zelo dober rezultat za ve? kot deset let star model.

V čtku precej špartanski twingo je že nekaj let na voljo tudi v razkošni čci initiale, ki ima izjemno bogato serijsko opremo: od klimatske naprave, do usnjenih oblog in prevlek. Seznam dodatne opreme za twingo je danes mnogo daljši kot pred desetletjem in obsega tudi: čo čo panoramsko stekleno strešno okno, protiblokirni zavorni sistem ABS, radijski sprejemnik z navigacijskim sistemom, progresivni či servo volan. Kljub vsem posodobitvam pa twingo tudi po desetletju ostaja čjski, popolnoma čn in zato enkraten mali avtomobil.


Po renault press

Galerija: