TEST

Toyota Corolla 1.6 VVT-i Terra (5 vrat): To Rola

Toyota je sinonim za kvaliteto, vzdržljivost in zanesljivost, to nenazadnje potrjujejo tudi statistike priznanih nemških organizacij. In čn Slovenec da dosti na nemško mnenje. Prodajne številke (Corolla) v Sloveniji, govorijo č. Omenjene vrline čtno ne zadoš?ajo za uspešnico? V katerem grmu torej č Zajec? Oblika? Cena?

Pozabite na vse. Nova Corolla postavlja nova merila! Kombilimuzinski čci sta skoraj zagotovo najbolj evropski Toyoti doslej. In kar je najpomembneje: cenovno sovpada z najresnejšimi konkurenti (Golf, 307, Stilo). Tisti, ki kupuje z razumom in upošteva statistike, bi izbral tega Japonca?.

?ampak, kaj pravijo čtki. Zunanji izgled izžareva dinamiko. Ogromna maska hladilnika, zajeten odbija?. S pravo izbiro barve deluje čo! Moderna linija in lepo oblikovan zadek, na katerem izstopajo zanimive č. Ne boste neopaženi.

?že že, da so okusi či, a tudi tukaj ima Corolla veliko možnosti.

Pa uporabnost?

V notranjosti prevladuje ?rna plastika (paket opreme terra). Vči del armaturne ploš?e je odet v prijetno, na otip mehko plastiko. Sredinska konzola, na vrhu katere je radijski sprejemnik s CD predvajalnikom in ve? opravilni zaslon, ki služi tudi za izpis osnovnih funkcij potovalnega čnalnika, pa v tršo, a prav tako ?rno.
?rnina prevladuje tudi na prijetno oblikovanih in relativno trdih sedežih. Voznikov je nastavljiv po višini. Morda bo imel kdo težave z nastavitvijo optimalnega položaja za volanskim čm, saj je le-ta nastavljiv le po višini. Obvolanske čce in nekatera stikala so čo japonska. Izstopa še osvetlitev merilnikov. Ko je motor ugasnjen iz njih ne moremo razbrati čsar. Sistem Optitron (Tako se ta sistem imenuje) so doslej uporabljali le pri hišni prestižni znamki Lexus. Dobro!

Prostora je v vozilu dovolj. Tako spredaj, kot tudi zadaj. Tudi višje rasli ne bodo imeli težav z udobnim sedenjem. Pet tri čovnih varnostnih pasov in enako število vzglavnikov pa je danes menda že skoraj standard, prav tako tudi 4 varnostne blazine.
Morda je nekoliko skromnih le 289 litrov prtljažnega prostora, ki pa ga s podiranjem zadnje klopi v razmerji 1/3, 2/3 lahko čmo tudi v potniško kabino.

1,6 litrski bencinski motor s tehnologijo ?asovno spremenljivega krmiljenja ventilov zmore 81 kW (110 KM) pri 6000 vrtljajih in 150 Nm navora pri relativno visokih 4800. Dovolj ali pa tudi ne. Izbira motorjev je velika! V kombinaciji z 1,6 litrskim motorjem se lahko zraven čega 5 stopenjskega menjalnika čte tudi za samodejno prestavljanje.
Vse skupaj pri predstavljenem vozilu zadostuje za okrog 190 kilometrov na uro. Pča Poraba naj ne bi presegla 7 litrov!

Za vašo aktivno varnost bosta skrbela ABS in EBD (elektronska porazdelitev zavornega čnka). Delo pa vam bo lajšal progresivni servo volan. Klimatska naprava, proti 241.291 tolarjev čla, vam bo naredila bivanje še lažje.

?e se še vedno zanimate za ta avto: nekaj manj kot 3.439.000 tolarjev bo zadostovalo za prav takega: s klimo in kovinsko (ali biserno) barvo ter petimi vrati. V kolikor boste izbrali čjno barvo, vam bo 70.200 tolarjev ostalo za?.To morate pa že sami vedeti!

Nedvomno bo Corolla na novo zarolala sceno v segmentu C!

Martin Volmajer


In kakšni so vtisi iz kratke preizkušnje:

Sedenje za volanom je za čo visoko raslega voznika čo in hitro je mo? najti ugoden položaj za volanom. Vse potrebno za vožnjo je pri roki in čo razporejeno po armaturni ploš?i.

Motor preizkušene Corolle je zlata sredina ponudbe bencinskih motorjev v tem modelu. Že pri samem pogledu na zmogljivosti smo vedeli kakšna vožnja nas ?aka. Motor č relativno mirno, med vožnjo pa ne č neprijetnega hrupa v kabini. Zmogljivosti avtomobila so povsem na nivoju konkurence, res pa je, da testni avto še ni imel niti tiso? kilometrov in od sebe še ni dajal vsega, ker dejansko zmore.

Karoserija je precej toga, prav tako podvozje, ki je nastavljeno relativno trdo. To pa je osnova za varno vožnjo skozi ovinke, res pa je, da po slabi, luknjasti cesti takšno podvozje ne ublaži udarcev dosti in se le-ti prenesejo na potnike.

Avtomobil med vožnjo daje čtek ?vrstosti in tudi pri čih hitrostih na avtomobilski cesti ne č čega in neprijetnega piša vetra.

Petvratna Corolla, ki smo jo preizkusili, je z 1,6 litrskim motorjem zagotovo zelo zanimiv družinski avtomobil, ?e pa prisegate (po novem) na dizle, potem vam pa lahko pri Toyoti ponudijo tudi takšnega, zmogljivega in čega.

Filip Kokalj

Foto: Emanuel SoldatGalerija: