Novice

Vro?e Mazdine novosti na salonu v Tokiu

Na letošnji avtomobilski salon v Tokiju, ki bo za čnstvo odprt od 25. oktobra do 5. novembra, gre Mazda z najpopolnejšo in najuspešnejšo paleto serijskih avtomobilov v zgodovini podjetja. Posebna atrakcija Mazdine stojnice bosta svetovni premieri: konceptni prototip lahkega odprtega dvoseda ?ibuki?, ki ga je mo? razumeti kot osnovo za č dvosedežni Mazdin roadster in študijski prototip mazda RX-8 Hydrogen RE z rotacijskim motorjem na vodikov pogon.

MAZDA IBUKI

Konceptni avto mazda ibuki je izraz prizadevanj Mazdinih oblikovalcev in inženirjev pri razvoju čga lahkega, odprtega športnega avtomobila. Ibuki (ime izvira iz japonske besede, ki pomeni ?dahniti novo energijo? ali ?vliti mo??) je oblikovan ?isto in z enostavnimi potezami, ki so člne za male športne Mazde že od leta 1989, ko se je pojavila prva MX-5. Ibuki, ki nakazuje zasnovo čga Mazdinega roadsterja oziroma naslednika Mazde MX-5, ima 1.6 litrski MZR štirivaljnik vgrajen ?centralno-spredaj. V primerjavi s sedanjo Mazdo MX-5 je motor pri Ibukiju vgrajen kar za 400 mm bolj nazaj, klimatska naprava pa je zaradi boljše porazdelitve teže postavljena za sedežema. Posledica takšne razporeditve je težiš?e pri sredini avtomobila, kar zagotavlja nevtralno lego na cesti in izredno okretnost.

MAZDA RX-8 HYDROGEN RE

Tehnološki eksperimentalni prototip z rotacijskim RENESIS motorjem na vodikov pogon je ta ?as v fazi preskusnih voženj. Gre za najnovejši primer Mazdinih prizadevanj na ču ekološko sprejemljivih tehnologij, ki naj bi v prihodnosti zadovoljile tako željo po visokih zmogljivostih, kot zahteve po ?istem okolju. Mazdi, ki je iz izvirne Wanklove rotacijske tehnologije naredila najve?, je uspel tudi razvoj rotacijskega motorja za avtomobil, ki ga poganja vodik. Mazda RX-8 RE ima sicer dvojni sistem, ki s preprostim pritiskom na gumb č izbiro pogona na vodik ali pa na bencin, kar bo vsekakor potrebno v prehodnem obdobju uvajanja vodika kot gorivo za avtomobile. Drugi ekološki prijemi na vodikovi RX-8 so uporaba plastike rastlinskega izvora pri notranji opremi in uporaba lakov na vodni osnovi.

Mazda bo na salonu predstavila tudi nove tehnologije, kot so tehnologija ?start-stop? in turbopolnilnik s pomožnim elektromotorjem, ki naj bi v prihodnje čl zmogljivosti rotacijskega motorja na vodik.

Po člu MMS d.o.o. povzel Alpra


Galerija: